Forskning kring vaping / e-cigaretter

Elektroniska cigaretter, e-cigaretter eller vaping som det kallas i folkmun marknadsförs som ett nytt säkrare alternativ till traditionell rökning. I februari 2020 rapporterades det om 68 döds fall och tusentals vapingrelaterade sjukhusfall p.g.a. lungsjukdomar som gjorde att man antagit att vaping varit farligare än man först trott.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) har rapporterat att det visade sig vara vitamin E-acetat som varit den potentiella orsaken till utbrottet. De flesta av patienterna hade rapporterat att man vejpat marijuana-produkter eller nikotin produkter. Innan man gjort större studier kring detta kan man inte fastställa vilken typ av vaping som är farligast samt under vilka omständigheter man riskerar att drabbas av eventuella hälsoproblem.

I dagsläget säljs vapingprodukter i flera olika former. Detta inkluderar färdiga podsystem och vapingpennor som t.ex. Juul-poddar, SMOK, Vaporesso och övriga varumärken. Vissa innehåller höga nivåer av nikotin, medan andra är nikotinfria och endast innehåller smakämnen. I denna blogg fokuserar vi mer på nikotinhaltiga produkter och studier kring deras påverkan på brukarna.

Den främsta skillnaden mellan traditionell rökning och vaping är att vapingprodukter inte innehåller tobak. Men det är inte bara tobaken i cigaretter som orsakar cancer och andra allvarliga sjukdomar. I traditionella cigaretter finns en lång lista med kemikalier som bevisats vara skadliga för rökaren, detta inkluderar även e-cigaretter som har några av dessa kemikalier.

Det svåra med en realistisk jämförelse är att medan traditionell rökning kan drabba brukaren långsiktigt via t.ex. lungcancer, bröstcancer, hjärtsjukdomar och övrigt så har dessa sjukdomar utvecklats efter årtionden av kontinuerlig rökning. När det gäller inlagda fall av vapingrelaterade skador har det rört sig om vaping under kortare perioder, oftast mindre än ett år.